Discuţia pe marginea recunoaşterii fiscale a mijloacelor fixe se relansează în 2007, prin introducerea unor prevederi suplimentare în Codul fiscal şi în normele metodologice de aplicare. Din punctul de vedere al deducerilor de amortizare se reiterează o prevedere, deja existentă în alt act normativ, legată de recalcularea acestora în cazul în care mijlocul fix nu este folosit în mod efectiv. Astfel, conform HG. nr. 2.139/2004: „Pentru perioada în care mijloacele fixe nu s
Discuţia pe marginea recunoaşterii fiscale a mijloacelor fixe se relansează în 2007, prin introducerea unor prevederi suplimentare în Codul fiscal şi în normele metodologice de aplicare.
Din punctul de vedere al deducerilor de amortizare se reiterează o prevedere, deja existentă în alt act normativ, legată de recalcularea acestora în cazul în care mijlocul fix nu este folosit în mod efectiv. Astfel, conform HG. nr. 2.139/2004: „Pentru perioada în care mijloacele fixe nu sunt utilizate, recuperarea amortizării aferente acesteia se va face prin recalcularea cotei de amortizare pe durata normală de utilizare rămasă, începând cu luna următoare repunerii în funcţiune a acestora sau se diminuează capitalurile proprii la data scoaterii din funcţiune.“
În prezent, prin modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, se prevăd următoarele:
„702. Pentru perioada în care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel puţin pe o perioadă de o lună, recuperarea valorii fiscale rămase neamortizate se efectuează pe durata normală de utilizare rămasă, începând cu luna următoare repunerii în funcţiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscală.“
Se reia, de asemenea, discuţia referitoare la recunoaşterea fiscală a reevaluărilor contabile efectuate în legătură cu mijlocele fixe. În timp ce Codul fiscal excl