Vor depune in Parlament legile sigurantei. Sprijina opozitia pentru modificarea Legii referendumului
Senatorii si deputatii liberali vor depune saptamana viitoare in Parlament, sub forma de initiativa legislativa, pachetul de legi privind siguranta nationala. Tariceanu sustine ca s-a optat pentru aceasta solutie pentru ca au existat "tergiversari" in aprobarea legilor respective. Practic, dupa aproape un an de zile de controverse intre cele doua Palate, legile sigurantei ajung in Parlament in varianta propusa de PNL.
Traian Basescu a criticat propunerile liberalilor, pe care i-a acuzat ca vor sa transforme serviciile in ONG. In plus, el a sugerat premierului sa ceara avizul SRI, SIE, SPP si STS inainte de a promova pachetul respectiv. Astfel ca legile sigurantei au ramas blocate undeva pe drumul dintre cele doua Palate.
Sporeste rolul Parlamentului
Explicatia data de Calin Popescu Tariceanu a fost aceea ca rolul serviciilor de informatii este din ce in ce mai important in Romania si trebuie luate masuri. "Intr-o tara in care exista o tendinta de regim de autoritate personala, trebuie sa fim atenti la modul in care functioneaza serviciile pentru ca ele sa nu ajunga parghii si unelte in mana puterii politice", a spus liderul PNL. Astfel, daca varianta liberalilor va fi acceptata de cele doua Camere, SPP si STS vor deveni servicii departamentale in cadrul Ministerului de Interne.
"Serviciile de informatii totodata nu au dreptul sa desfasoare activitati economice, iar ascultarile telefonice vor trece in subordinea unei autoritati care sa fie subordonata Parlamentului", a precizat Marius Oprea. Totodata, el a sustinut ca pachetul de legi contine o solutie privind crearea unei autoritati unice de reglementare a interceptarii convorbirilor telefonice care sa fie pusa in subordinea Parlamentului. Dar si crearea unei comisi