Pentru angajatii MApN-ului s-a inventat un nou concept al economiei de piata, care a pus stapinire pe rafturile si camarile ministerului. Aici nu numai ca totul e cel putin la juma’ de pret, da’ mai nou poti si negocia daca vrei. Acest principiu se aplica si la patrimoniul imobiliar al ministerului.
De exemplu, din 2004 pina in prezent, MApN-ul a vindut 1.683 de locuinte de serviciu titularilor contractelor de inchiriere, cu posibilitatea de a achita suma cu pricina pe loc sau in rate, cu o dobinda de 5%. Chiar daca preturile locuintelor nu atingeau nicidecum valoarea lor reala de piata, ministerul s-a gindit sa mai faca o concesie. Si inca una mare.
Astfel, s-a modificat legea data in 2004, privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare, dupa principiul urmator (citat din noua lege, data in 2006): „Pretul si conditiile de plata prevazute in contractele de vinzare-cumparare pot fi modificate la cererea cumparatorilor“.
Ce s-a intimplat nu e greu de imaginat: oamenii au venit la tocmit si s-au incheiat acte aditionale peste acte aditionale la contractele initiale, pentru recalcularea preturilor imobilelor. Dupa ce principiu se face tocmeala nu se stie.
Probabil ca angajatul MApN vine si spune: tocmai mi-am dat seama ca termopanele puse de voi sint chiar urite si pe deasupra mi-am cumparat niste mobila mai pe verde, asa, si nu prea da bine cu faianta din baie. Sau poate ca militarii au zis ca nu au atitia bani sa plateasca ministerului pentru locuintele de serviciu, ca mai au o vila in constructie.
Un exemplu, si inca unul de la virf, ar fi cel al secretarului de stat Corneliu Dobritoiu. Care initial a semnat un contract de vinzare-cumparare cu ministerul pentru suma de 194.