Trecerea de la PSDR la PMR. Aparitia Partidului Muncitoresc Roman nu ar fi fost posibila fara sprijinul a doi social-democrati, Lothar Radaceanu si Stefan Voitec. Din oportunism politic, santajati ori din credinta sincera ca lucreaza spre binele tarii, cei doi si-au convins colegii sa colaboreze cu comunistii, fiind bine rasplatiti cu functii importante dupa 1948.
Pe numele adevarat Würtzler Lothar, Radaceanu s-a nascut la Radauti in 1899. Membru al Partidului Socialist Democrat (PSD) inca din 1919, era considerat un adevarat ideolog al miscarii. In perioada interbelica a criticat atat teroarea din Rusia lui Stalin, cat si atitudinea dura a autoritatilor romane fata de comunisti. In timpul regimului Antonescu se indepartase de social-democrati. Impreuna cu Mihail Ralea si-a incercat norocul cu un alt partid - Partid Socialist taranesc - fara succes insa. Sustinut de Stefan Voitec, a fost reprimit in PSD din 4 noiembrie 1944 devenind ministru al Muncii, functie pe care a ocupat-o pana in 1952. Din 1946, Lothar Radaceanu a pledat pentru apropierea celor doua miscari politice ale stangii romanesti, PSD si PCR.
"LOTHARE, ESTI DAT DRACULUI!" Potrivit lui Paul Sfetcu, ajutor de sef de cabinet si apoi de sef de cabinet al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej in perioada 1951-1965, in timpul campaniei electorale pentru alegerile din 1946, la un bal organizat in cantina Atelierelor CFR Grivita, Radaceanu a fost intrebat de unul dintre muncitori despre oportunitatea crearii unui partid unic muncitoresc. "De ce nu sunteti de acord cu unitatea politica si organizatorica a miscarii muncitoresti in cadrul unui partid unic?", s-ar fi mirat muncitorul. Radaceanu a dat vina pe anumiti "oameni ai dracului" care s-ar opune. Intervenind, Gheorghiu-Dej a replicat spre veselia participantilor: "Nu oamenii, ci tu, Lothare, esti dat dracului!". Dialogul intre cei doi a continuat pe