Cadrul legislativ care va reglementa activitatea Fondului Proprietatea va fi definitivat la sfasitul lunii februarie, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Intrebat in timpul conferintei de presa de joi in legatura cu data listarii, Vladescu a spus ca nu stie cand va avea loc listarea pe bursa.
La sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri, Calin Popescu Tariceanu ii solicitase lui Vladescu sa urgenteze situatia fondului, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) aratand ca sistemul nu este functional.
Un comunicat emis de CEDO in cursul zilei de marti sublinia imposibilitatea statului roman de a acorda despagubiri persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist.
Chestionat in legatura cu propunerea ministrului economiei, Varujan Vosganian, de a acorda despagubiri banesti actionarilor la fond, Vladescu a precizat ca exista aceasta posibilitate, insa va fi adoptata in functie de posibilitatile bugetului.
Varujan Vosganian a declarat la inceputul anului ca persoanele deposedate de bunuri de regimul comunist ar putea primi despagubiri in numerar, in cazul in care refuza actiuni la Fondul Proprietatea, in limita unui prag maxim de 200 de mii de euro.
Fondul Proprietatea a fost infiintat la sfarsitul anului 2005 cu scopul de a asigura un sistem care sa despagubeasca acei proprietari ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist. Capitalul Fondului este estimat la aproximativ 4 miliarde de dolari, bani proveniti din participatiile pe care statul le detine inca la o serie de societati comerciale.
Cadrul legislativ care va reglementa activitatea Fondului Proprietatea va fi definitivat la sfasitul lunii februarie, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Intrebat in timpul conferintei de presa de joi in legatura cu data listarii, Vladescu a spus ca nu stie cand va avea loc