Romania se afla in al saptelea an de crestere economica, eforturile pentru integrare s-au ridicat deasupra oricarui interes de partid, ministrii sunt responsabili pentru actele lor, judecatorii sunt independenti, avem cele mai dure legislatii pentru declaratiile de avere si de interese pentru cei aflati in functii publice. Intelegem ca aderarea nu este sinonima cu integrarea propriu-zisa si ca este nevoie de un efort pe termen lung ce trebuie facut la noi acasa. In plus, suntem un popor crestin, de origine latina, iar 67% dintre cetatenii romani au incredere in UE, iar pe viitor vom contribui la afirmarea Uniunii ca actor global.
Toate aceste lucruri se intampla in Romania, in varianta lui Traian Basescu. Viziunea idilica a fost prezentata ieri de seful statului roman in fata Parlamentului European. Ca puncte slabe, presedintele Romaniei a enumerat venitul mediu pe economie, infrastructura de transport "mult ramasa in urma" si situatia din agricultura.
Reprosuri la adresa europenilor
Seful statului roman a avut reprosuri de facut europenilor. In primul rand, in privinta restrangerii dreptului de munca pentru romani in celelalte state ale Uniunii.
"Va fi greu sa le explicam romanilor de ce nu au drept de munca la fel cu ceilalti cetateni europeni, desi sunt muncitori cinstiti", a declarat Basescu. El a adaugat "o consideratie de ordin personal", si anume ca la nivelul UE exista un deficit de cunoastere si sunt prea multe indoieli fata de state membre din Est.
Nu a fost uitat nici subiectul preferat al presedintelui, cel legat de Republica Moldova. "Romania spera sa gaseasca sprijinul ca Republica Moldova sa revina in UE, acolo de unde a plecat in anii '40 fara vointa ei. Este o obligatie morala si politica a Romaniei sa lupte pentru ca familiile de la Est de Prut sa revina acasa, in Europa", a spus Basescu.
Rom