Sa stea in cutiuta”, l-a inghesuit politic liderul PSD Mircea Geoana pe Traian Basescu, intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei”.
Aceasta este strategia noii coalitii antiprezidentiale, sa-l oblige pe seful statului sa nu mai iasa din cutiuta inchisa ermetic, imbinata prin legi si obisnuinte de alianta dintre postcomunisti, politicieni, oligarhi, oameni din serviciile secrete, dupa conjunctura. Cum a ajuns Basescu sa starneasca asemenea porniri?
Prin lipsa de apetenta pentru compromis, dar nu pentru acel compromis izvorat din discernamant si moderatie, propriu artei politice si in folosul public, ci pentru targul incheiat in secret cu numitul „sistem” care pretinde cel putin tacere.
Fundamentalismul lui Basescu vine pesemne din interpretarea proprie ca un astfel de compromis l-ar compromite, i-ar ameninta puterea dobandita prin vot, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, ar fi dezvaluit. In Romania nu se pot pastra secrete, ca dovada, biletelul vinovat si imprudent al premierului Tariceanu.
Daca presedintele nu poate face compromisul, atunci trebuie fortat la contorsionism, strans in cutiuta, prin amenintarea cu pierderea puterii. Adica folosind aceeasi metoda prin care a incercat si el sa-l modeleze pe Tariceanu dupa chipul si asemanarea lui.
Modificarea Legii referendumului, initiativa de suspendare, presiunea asupra serviciilor secrete - expunere publica, reducerea atributiilor, personalului si bugetului structurilor - par actiuni gandite pentru a-l intimida pe Traian Basescu si a-i arata ca puterea reala nu-i mai apartine.
Toate cele trei lucraturi au costuri politice ce fie n-au fost luate in calcul, fie sunt pur si simplu ignorate. Din ambitia de a-l struni pe seful statului, partidele implicate - PNL, PSD, PRM si PC - se joaca cu focul.
Desi pare rezonabila si legitima modi