Cercetătorii sunt "alarmaţi" că milioane de păsări sălbatice cad din cer în întreaga lume O serie de rapoarte de la Institutul de cercetări în ştiinţe medicale de la Academia Rusă Cercetătorii sunt "alarmaţi" că milioane de păsări sălbatice cad din cer în întreaga lume O serie de rapoarte de la Institutul de cercetări în ştiinţe medicale de la Academia Rusă relatează că în ultima vreme milioane de specii de păsări mor, în timp ce zboară, din cauza unui virus care evoluează rapid, înrudit cu virusul mortal H5N1, relatează "Pravda". De vină este un parazit înrudit cu H5N1 Doctorul Oleg Kiselyov, conducătorul Institutului de cercetări asupra gripei din Rusia, susţine că un parazit care aparţine "Superfamiliei Subuluroidea" a devenit acum un purtător al virusului H5N1, ce a suferit mutaţii cu "sub-tulpini" nemaivăzute vreodată. Mai înspăimântătoare sunt rapoartele potrivit cărora virusul gripei aviare H5N1 ar fi sărit "bariera speciilor" şi infectează acum atât animale, cât şi insecte.
Cercetătorii indonezieni şi malaysieni au semnalat deja că virusul ar putea infecta muştele. Patologul veterinar Wasito, de la Universitatea Gajah Mada din Yogyakarta, spune că şi alte animale, cum ar fi pisici, câini şi chiar muşte, pot fi purtătoare ale virusului H5N1. Un studiu realizat în Indonezia a arătat că este posibil ca muştele să răspândească virusul gripei aviare, relatează ziarul "Jakarta Post".
Occidentalii dau alte explicaţii Doctorul Kiselyov declară că experţii ştiinţifici occidentali resping cercetările ruse şi, în schimb, avansează "alte cauze" pentru a explica creşterea numărului de grupuri de păsări care mor în masă, în timp ce zboară. Sri Lanka a fost "ultima ţară care a semnalat căderi de păsări moarte din cer". Australia a refuzat cercetări privitoare la moartea păsărilor în masă, preferând să blameze "o toxină misterioasă pentru decesul înaripat