Numarul conexiunilor fixe de tip broadband a ajuns, anul trecut, la 731.000, in crestere cu 150% fata de 2005, a anuntat, intr-o conferinta, directorul general Cisco Romania si Republica Moldova, Bogdan Constantinescu, citat de Mediafax. Ponderea cea mai importanta este atribuita clientilor rezidentiali, cu 83,3%, urmat de sectorul de afaceri -16,3%, si cele administrativ si educational - 0,5%, potrivit unui studiu IDC realizat la cererea Cisco Romania. "Solutiile broadband au un rol esential in infrastructura de comunicatii si reprezinta cea mai puternica strategie in obtinerea unei dezvoltari economice durabile. In viitor, piata va fi impulsionata de servicii cu valoare adaugata, dependente de pret si de existenta unei largimi de banda considerabil mai mare decat in prezent", a declarat Constantinescu. In cursul anului 2006, aproape 1.000 de institutii educationale au fost conectate la Internet prin fibra optica, wireless (fara fir) si linii inchiriate, se mai arata in studiu.
La nivelul administratiei publice, adoptarea solutiilor broadband a fost relativ scazuta, in principal din cauza lipsei de fonduri pentru implementarea acestora, in special in zonele rurale. Numarul conexiunilor cu viteza de pana la 128 Kbps este in scadere, acestea fiind inlocuite de conexiuni de 512 Kbps, tendinta sustinuta si de eforturile operatorilor, care cresc largimea de banda in timp ce mentin acelasi nivel de pret. "Conexiunile prin cablu sunt cele mai populare printre clientii rezidentiali si intreprinderile de dimensiuni mici. Majoritatea clientilor de cablu contracteaza cel putin doua tipuri de servicii, o mare parte avand deja acces la servicii Triple Play: acces Internet, cablu TV si telefonie fixa", a mai declarat Constantinescu.
Conexiunea la Internet prin cablu a reprezentat, la jumatatea anului trecut, 48,3% din numarul total de conexiuni fixe in randul clientil