Piata de retail va inregistra anul acesta noi recorduri in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, dupa ce anul trecut a fost consemnata prima tranzactie care a depasit pragul de 200 mil. euro.
Romania va atrage si in acest an investitorii straini interesati sa cumpere proiecte comerciale de mari dimensiuni, avand in vedere faptul ca piata s-a maturizat, iar randamentul se mentine inca ridicat la circa 7,5%.
Tranzactiile cu spatii comerciale au totalizat anul trecut circa 520 mil. euro, aproape 2% din totalul investitiilor in retail din Europa Continentala, potrivit unui studiu realizat de compania americano-britanica Jones Lang LaSalle.
Profitul unui dezvoltator de retail se situeaza in prezent la circa 15-25% din valoarea costului de dezvoltare. In urmatorii 3 ani acest procent va cobori sub valoarea de 10%, datorita cresterii cheltuielilor cu materialele de constructii si cu forta de munca, precum si a reducerii nivelului chiriilor, potrivit DTZ Echinox.
Toate marile fonduri de investitii austriece, britanice sau americane si-au indreptat atentia catre acest sector in ultimii ani, alocand bugete semnificative in acest scop. Bugetele difera in functie de marimea si strategia de investitii a fiecarui fond.
Desi stocul de spatii comerciale a crescut rapid, exista inca un decalaj intre cerere si oferta, proprietarii aflandu-se pe pozitii avantajoase la negocierea contractelor de inchiriere, afirma reprezentantii CB Richard Ellis.
Pentru 2007-2008 sunt propuse insa pentru finalizare proiecte comerciale de mari dimensiuni si se estimeaza ca stocul de spatii comerciale se va dubla in urmatoarele 24 de luni. In urmatorii doi ani mall-urile vor cunoaste cea mai importanta dezvoltare. Aceasta tendinta ascendenta a inceput prin extinderea suprafetei Bucuresti Mall cu inca 18.000 mp anul trecut.
In ceea ce priveste nivelul mediu al c