- Diverse - nr. 263 / 1 Februarie, 2007 Cine isi mai aminteste de unele produse alimentare, fabricate dupa retete traditionale, ca tuica Mureseana, carnati de casa, tocana de legume, paine de casa cu coaja batuta, marmelada etc., care se produceau in judetul Mures inainte de 1989 ? O parte dintre acestea continua sa mai existe, fiind foarte mult apreciate de catre consumatori, iar altele nu se mai regasesc pe piata, nu pentru ca nu ar fi fost bune, ci pentru ca anumiti agenti economici au disparut. Au aparut, in schimb, si continua sa apara din plin o serie de produse de cele mai multe ori departe de gustul pe care il aveau cand ele se preparau dupa retetele bunicilor sau ale parintilor nostri. Intr-o economie din ce in ce mai globalizata exista pericolul disparitiei culturii traditionale a societatilor, iar omul mondial sau globalizat risca sa devina un individ care traieste numai pentru productie si consum, golit de cultura, politica, sens, constiinta, religie. In ciuda acestor avertismente, nu putem evita sau elimina globalizarea, si cu atat mai mult avem obligatia sa nu uitam traditia locurilor in care traim. Unele din elementele specifice, prin care judetul Mures este unic in tara si in Europa, il reprezinta produsele traditionale, asa cum sunt definite in Ordinul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr.690/2004. Produsul traditional este un produs obtinut din materii prime traditionale, care prezinta o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare, care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. In spiritul actului normativ mentionat, utilizarea termenului geografic pentru un produs traditional este autorizata sub un nume care nu intra sub incidenta reglementarilor privind protectia indicatiilo