Date fiind criticile vehemente aduse initiativei actualei presedintii a UE, Germania s-a distantat de propunerea ei initiala privind introducerea interdictiei svasticii pe teritoriul comunitar, au relatat mass-media germane cu referire la noua varianta a proiectului de lege europeana antirasista.
Chestiunea a aprins spiritele germane, dezbaterile fiind dedicate abordarii, in spiritul democratiei, a problemei adeptilor nazismului, a simbolurilor fasciste si, nu in ultimul rand, a revizionistilor.
Opozitia cea mai puternica intampinata de Germania venise din partea hindusilor, care au precizat ca din punctul de vedere al acestei comunitati religioase svastica constituie un simbol al pacii. "Svastica exista de peste 5000 de ani, reprezentand milenii de-a randul simbolul pacii", a explicat Ramesh Kallidai din partea comunitatii hinduse britanice. "Este ca si cum ai spune ca, prin recurgerea la cruci incendiate de catre Ku Klux Klan, s-ar impune interzicerea crucii", a argumentat liderul hindus.
Intr-un stat de drept, orice cetatean este indreptatit sa-si exprime opiniile si sa le insoteasca cu simbolurile politice adecvate – indiferent cat de respingatoare ar fi acestea, au precizat, la unison, juristii din numeroase tari europene. Populatiei comunitare nu i-ar folosi limitarea dreptului la libera exprimare a opiniei, fiind recomandabil ca impotriva dreptei extremiste sa se actioneze fie in plan politic, fie prin intermediul codului penal – atunci cand "brunii" recurg la actiuni teroriste. Pe de alta parte, prea multa toleranta fata de propaganda neofascistilor risca, pana la urma, transformarea retoricii amenintarii si a urii intr-un pericol real. In concluzie, nu exista, de fapt, o solutie "perfecta" pentru statele de drept in ceea ce priveste adoptarea unei atitudini anume fata de revizionisti si/sau neonazisti.
Astfel, presedintia germana a UE a