Sectorul energetic acuza in acest moment un deficit de 6% in ceea ce priveste necesarul de top management. Migratia fortei de munca spre sectorul privat, lipsa unei strategii clare in ceea ce priveste segmentul energetic si indepartarea tinerilor de studiile de profil pot aduce energia intr-un prag de criza a fortei de munca, sunt de parere reprezentantii principalilor jucatori din domeniu.
"Sistemul energetic a inceput sa piarda cei mai buni specialisti. In acest moment, exista la nivel de top management un deficit de aproximativ 6% care se va acutiza in perioada urmatoare", a declarat Iulian Iancu, deputat PSD si presedintele Comitetului National Roman al Cosiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Potrivit acestuia principalele cauze care au condus la manifestarea acestui fenomen este lipsa unei strategii coerente in segmentul energetic, intrarea unor grupuri de utilitati care ofera salarii mult mai mari fata de cele oferite de sectorul de stat si migrarea fortei de munca. In plus, tinerii se orienteaza in acest moment spre studii economice, Politehnica fiind ultima pe lista de optiuni a tinerilor. "Anul trecut, pentru prima data la Politehnica s-a intrat pe baza unui concurs de dosare. Nici in acest caz nu au fost ocupate in intregime locurile", spune Iancu.
In ultimii ani, multi manageri ai companiilor de stat s-au indreptat catre segmentul privat. Astfel, fostul director de la Termoelectrica, Ovidiu Pop, a ales sa se alature companiei Verbund, una dintre cele mai mari companii energetice din Austria, si a anuntat ca va deschide o filiala a acestei companii in Romania. Un alt exemplu este cel al fostului sef al privatizarilor Electrica, Doru Voicu, care acum este artizanul extinderii pe piata locala a cehilor de la CEZ, grup care a preluat cea mai mare distributie de electricitate din Romania, Electrica Oltenia.
"Fluctuatia fortei de munca