In scandalul politic al “biletelor” si al memoriului adresat de producatorul Alro din Slatina Administratiei Prezidentiale a fost adus in discutie si numele fostului consilier prezidential pe probleme economice Theodor Stolojan. In incercarea de afla cat de legala si de necesara a fost implicarea Departamentului economic de la Cotroceni in rezolvarea problemelor ridicate de Alro in celebrul memoriu, i-am adresat fostului consilier prezidential o serie de intrebari. In interviul acordat, Theodor Stolojan a explicat nu numai contextul constitutional in care pot actiona presedintele si aparatul care i se subordoneaza, ci si subteranele relatiilor din sistemul energetic national, care au permis aparitia “baietilor destepti” pe asa-zisa piata libera a energiei.
- In ce masura Administratia Prezidentiala se poate ocupa de problemele ridicate de Alro in memoriul transmis la Cotroceni?
- Administratia prezidentiala, in domeniul economic, nu are atributii de Executiv. Administratia Prezidentiala, dupa Constitutie, are atributii clare pe linia politicii externe, pe linia securitatii nationale si mai are cateva atributii care tin, pe de o parte, de buna functionare a institutiilor statului si, pe de alta, de ceea ce se cheama medierea in cazul in care institutiile statului nu se mai inteleg intre ele sau cand o parte din societatea civila sau populatia nu se mai intelege cu institutiile statului. Si atunci, oamenii, alegandu-l pe presedinte in mod direct, considera ca este omul care trebuie sa primeasca orice nemultumire. La Presedintie se primesc 4.000-5.000 de sesizari sau memorii in fiecare luna, ele fiind trimise fie la institutiile statului care au atributii sa le rezolve, fie la departamentele de specialitate din cadrul Administratiei Prezidentiale. Unele memorii sau scrisori sunt adresate si direct acestor departamente de specialitate, pentru ca sunt persoane c