Totalitatea fanilor. Subcultura. in general, termenul este legat de science fiction si fantasy si este cunoscut din anii ’30 ai secolului trecut. in 1939 s-a organizat prima conventie mondiala de science fiction. Termenul s-a generalizat, fiind folosit si in alte domenii (sport, muzica etc.).
Fandomul se manifesta prin cluburi/ cenacluri (cu varianta on-line, cum este Atelier Kult care aduna laolalta scriitori, editori si cititori din mai multe orase din Romania, dar si din SUA si Canada), prin fanzine, reviste, antologii. Mai nou merge si prin „lupte“ individuale, cu site-uri, blog-uri, reviste electronice.
Totusi cea mai cunoscuta modalitate de afirmare a fandomului ramine organizarea de conventii. Locale, regionale, nationale (la noi – Romcon, in Marea Britanie – British Science Fiction Convention etc.), continentale (Eurocon – in Europa, incepind cu 1972), mondiale (World Science Fiction Convention/Worldcon – cu variante pentru Fantasy si Horror). Participantii pot fi de la citeva zeci (conventii locale, uneori chiar nationale) la citeva mii (conventiile mondiale ajung si la cinci mii de participanti; dar si la conventiile nationale din Ungaria si Ucraina se aduna peste o mie).
De pilda, pentru conventia mondiala de SF din acest an (Yokohama, 30 august-3 septembrie), sint inscrisi deja 969 de participanti din 18 tari (750 din SUA, 107 din Marea Britanie), platitori de taxa. Taxa de participare pentru adulti este de 220 USD (copiii au reduceri), in care intra participarea la ateliere, conferinte, expozitii si dreptul de a vota pentru premiile Hugo. in afara de acestia, la 15 ianuarie erau inscrisi (50 USD – taxa pentru adulti) 1.061 de membri sustinatori care nu vor fi laYokohama. Si daca tot am vorbit de Worldcon 2007, sa spun si cine vor fi invitatii de onoare: Sakyo Komatsu (scriitor, nascut in 1930, „regele SF-ului japonez“),