Compania franceza Gaz de France este interesata de proiectul Nabucco. Anuntul a fost facut ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul intrevederii avute la Palatul Victoria, cu omologul sau francez, Dominique de Villepin.
Vorbind despre cooperarea regionala, seful Executivului roman a afirmat ca tarile din zona Marii Negre pot deveni furnizori importanti de resurse energetice pentru UE. "Ma bucur ca am aflat ca una dintre marile companii franceze din domeniul energetic, este vorba de Gaz de France, este interesata de realizarea proiectului Nabucco", a spus Tariceanu.
Directorul Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, a declarat cu aproape o luna in urma ca au existat discutii pentru atragerea unui nou partener. Discutii sunt purtate cu patru grupuri energetice europene, Gaz de France, Total - Franta, E.ON si RWE - Germania, referitoare la vanzarea unei participatii la proiect. Proiectul vizeaza realizarea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaidjan, catre Europa de Vest, pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia.
Realizarea proiectului ar permite diversificarea importurilor de energie ale UE si ar reduce dependenta fata de Rusia. Se estimeaza ca, prin noul culoar, s-ar furniza catre Europa Occidentala circa 25 de miliarde de metri cubi/an. Proiectul, a carui constructie ar urma sa inceapa in 2008 si sa se finalizeze trei ani mai tarziu, ar costa circa 4,6 miliarde de euro. Gazoductul va avea o lungime de 3.300 kilometri. La sfarsitul anului trecut, companiile care doreau sa participe la construirea gazoductului - Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania) - au avut discutii pentru atragerea unui nou partener.
Compania franceza Gaz de France este interesata de proiectul Nabucco. Anu