Clubul Roman de Presa (CRP) a cerut astazi plenului Curtii Constitutionale sa constate incetarea mandatului de judecator al acestei institutii pentru acei membri care au votat in favoarea Deciziei 62 din 2007, care reincrimineaza calomnia si insulta.
CRP considera ca membrii Curtii Constitutionale care au votat in favoarea acestei decizii nu si-au respectat obligatia stipulata in legea de functionare a acestei institutii si anume indeplinirea functiei cu impartialitate si in respectul Constitutiei.
In comunicatul CRP se subliniaza, printre altele, ca atributiile Curtii Constitutionale sunt doar de natura negativa - trebuie sa decida daca o prevedere incalca sau nu Constitutia -, fara a avea dreptul de legiferare pozitiva, rezervat prin legea fundamentala, la art. 61, alineatul (1), exclusiv Parlamentului.
Si Asociatia Televiziunilor si Radiourilor din Romania (ARCA) a luat pozitie fata de decizia Curtii Constitutionale, cerand totodata Parlamentului sa adopte proiecte legislative prin care sa fie abrogate din Codul Penal articolele care incrimineaza calomnia si insulta.
In Codul Civil, in schimb, ar trebui incluse prevederi de incriminare a calomniei si insultei, la sectiunile privind “raspunderea delictuala” si “respectul fiintei umane”, se arata in comunicatul ARCA.
La inceputul saptamanii trecute, si-au mai exprimat profunda ingrijorare fata de aceasta decizie a Curtii Constitutionale,
Mai multe asociatii pentru apararea drepturilor omului, asociatii profesionale ale jurnalistilor si cele care apara interesele acestora.
Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare si Conventia Organizatiilor de Media.
Motivarea deciziei luate de Curtea Constitutionale la 18 ianuarie a fost data publi