Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a gazduit, ieri, un seminar la care au participat asistenti maternali care au in plasament atit copii normali, cit si cu handicap. La discutii au participat si reprezentantii Fundatiei "Motivation Romania".
In Braila, exista in acest moment aproximativ 100 de copii cu handicap aflati in plasament. Cei prezenti au vorbit despre problemele specifice ale copiilor cu retard mental, ale celor hiperactivi si ale celor care au tulburari de eliminare (enurezis ). Atit reprezentantii fundatiei, cit si asistentii maternali au spus ca societatea romaneasca nu este pregatita sa primeasca persoanele cu astfel de probleme, existind cazuri cind mamicile nu mai ies in oras cu copiii, stinjenite fiind de intrebarile pe care le pun oamenii. De asemenea, exista cazuri cind copiii sint foarte linistiti cind sint acasa, dar contactul cu comunitatea ii agita foarte mult.
Copiii care sufera de retard mental au o dezvoltare fizica lenta, au probleme de vorbire, invata cu greutate lucruri noi, nu au o buna capacitate de generalizare. Cei hiperactivi trec in permanenta de la o activitate la alta, au un comportament impulsiv si se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste concentrarea atentiei. Persoanele prezente la seminar au concluzionat ca nu exista un tratament unic si ca sunt utilizate preparate psihotrope care actioneaza asupra starii mentale si asupra sistemului nervos. Copilul are nevoie de incurajari permanente, de aprecieri ale aptitudinilor, de exercitii fizice, de activitati alternative pentru evitarea plictiselii. Durata perioadelor de invatare trebuie sa fie scurta. Pentru a avea rezultate, recomandarea este ca atentia sa fie asupra intelegerii copilului si nu pe handicapul acestuia. Recomandarile reprezentantilor Fundatiei ''Motivation Romania"pentru asistentii maternali au fost: sa se adrese