Cererea de spatii de birouri va fi de aproximativ 200.000 de metri patrati pe an pana in 2010, potrivit consultantilor companiei de dezvoltare imobiliara Jones Lang LaSalle.
"Datorita previziunilor de crestere puternica a numarului de angajati, in special in sectoarele de servicii financiare si de business, ne asteptam ca nivelul de cerere (a spatiilor de birouri - n. red.) sa ramana ridicat pana la sfarsitul acestui deceniu, la circa 200.000 de metri patrati pe an", potrivit informatiilor furnizate de companie.
Bucurestiul dispunea la sfarsitul anului trecut de spatii moderne de birouri insumand 820.000 de metri patrati, din care circa 35% erau reprezentate de stocul de clasa A.
Cu toate acestea, comparativ cu cererea existenta pe piata, dar si cu celelalte capitale din regiune, oferta de spatii de birouri de calitate este insuficienta. Deoarece ritmul de finalizare a unor proiecte de mari dimensiuni in ultimii ani a fost sub nivelul de contractare, rata de neocupare a birourilor din Capitala este sub 5% si ar putea sa ajunga la circa 2%, una dintre cele mai reduse din Europa.
In ciuda deficitului de oferta, consultantii JLL considera ca o buna parte din proiectele incepute pe piata ar putea sa nu fie finalizate.
"Stocul total de spatii de birouri in proiectele anuntate pentru 2007 si 2008 este estimat la peste 500.000 de metri patrati, dar actualele practici ale pietei indica faptul ca o parte importanta din dezvoltarile planificate ar putea fi intarziate sau abandonate", potrivit consultantilor LaSalle.
Marile companii au preinchiriat deja circa 12-15% din spatiile aflate in diferite stadii de constructie. Interesul tot mai mare pentru Bucuresti ca locatie pentru externalizarea serviciilor (outsourcing - n.r.) este un alt stimulent pentru cresterea cererii de spatii in parcurile de afaceri.
Majoritatea imobilelor de bir