foto: Curentul
• Goana dupa banii atat de necesari achizitionarii unor bunuri la care am visat de multa vreme poate fi costisitoare;
• Oferte de imprumuturi atractive la o prima vedere ascund de cele mai multe ori costuri importante;
• Diverse comisioane si taxe de care aflam uneori dupa ce am parafat contractul de credit, ne pot face sa platim dublu, pe termen scurt;
• Desi majoritatea comisioanelor intra in dobanda anuala efectiva, creditele presupun si altfel de costuri.
Interminabila goana dupa bani a romanilor ii determina, de cele mai multe ori, sa aleaga orbeste un credit de nevoi personale. Bancile profita de acest trend si invadeaza piata de profil cu o oferta variata si foarte bine coafata.
Chiar daca introducerea obligativitatii calcularii unei dobanzi anuale efective (DAE) a mai facut putina lumina, numarul celor care iau tepe pe neatentie e destul de mare.
Romanii ar trebui sa judece un credit dupa costurile totale ce vor trebui achitate, pana la sfarsitul perioadei de creditare, costuri care insumeaza dobanda si comisioanele. Trebuie stiut ca anumite comisioane practicate pot mari dobanda cu pana la trei puncte.
Dobanda Anuala Efectiva (DAE) nu este in totalitate concludenta, intrucat nu include anumite comisioane sau costuri, cum ar fi: costurile necesare pentru transferul fondurilor, costurile de mentinere a unui cont, costurile referitoare la cotizatiile datorate cu titlu de inscriere ca membru in asociatii sau grupari si cele legate de asigurari sau garantii.
Asadar, cum alegem cel mai bun credit? In incercarea de a aduce un pic de lumina asupra subiectului am contactat mai multe banci pentru a ne face o idee care sunt cele mai rentabile credite, pornind de la un exemplu clasic: un credit pentru nevoi personale fara ipoteca, de 35.000 lei pe o pe