Declaratia Federal Reserve a continuat sa isi faca simtit efectul in pietele financiare. Dolarul a ramas relativ “jos” in raport cu celelalte monezi, dar piata este inca in asteptare. Trend-ul viitor al cotatiei va depinde insa de datele ce vor fi publicate Vineri.
Investitorii nu au dorit sa lanseze pozitii majore cu o zi inaintea publicarii unui intreg set de date importante. Vineri vor fi publicate cifrele referitoare la bunurile de folosinta indelungata (valoarea revizuita a lunii Decembrie), Indicele de incredere a consumatorului, rata somajului si numarul de noi locuri de munca create in economia americana in luna Ianuarie.
Estimarile arata bine: o rata a somajului constanta la un nivel mic (4,5%) si o crestere de 149.000 a noilor locuri de munca. Se prea poate ca datele sa iasa in linie cu estimarile pentru ca economia americana a trimis multe semnale pozitive in perioada recenta. S-ar putea insa sa avem parte si de surprize, mai ales din cauza revizuirilor datelor din lunile recente.
BLS (Bureau of Labor Statistics), entitatea responsabila cu analiza pietei fortei de munca, parca si-a facut un obicei in a publica un set de date asupra caruia revine de multe ori cu schimbari substantiale.
Din acest motiv, nu este exclusa o crestere a volatilitatii pe termen scurt.
Insa, desi datele macroeconomice publicate astazi au aratat ca inflatia pare sa nu fie o problema, dolarul a inchis fara modificari majore fata de sesiunea precedenta, la 1,3023 fata de euro, la 120,72 fata de yenul japonez, la 1,9673 fata de lira sterlina si la 1,2433 fata de francul elvetian.
Indicele core-PCE (Personal Consumption Expenditures, din care s-au extras alimentele si energia) a inregistrat o crestere fata de luna precedenta de numai 0,1% (fata de 0,2% estimari). Acest indice, care este o masura a cheltuielilor de co