Douasprezece din cele 37 de banci care opereaza pe piata locala au trecut in 2006 pragul de un miliard de euro active, altele sase depasind nivelul de 500 de milioane de euro si inregistrand cote de piata mai mari sau de cel putin 1%.
Piata bancara a crescut anul trecut cu 46,2% fata de 2005, ajungand la 50,9 miliarde de euro. In acelasi timp, nu mai putin de 17 banci au reusit sa-si sporeasca activele intr-un ritm superior, ceea ce le-a adus implicit plusuri din punctul de vedere al cotei de piata.
Cu toate ca bancherii au tot invocat concurenta din ce in ce mai dura, piata bancara a permis chiar triplari ale activelor in decurs de un an, ce-i drept pornind de la o baza redusa. Insa chiar si in partea superioara a clasamentului dupa active au fost consemnate cresteri solide, de peste 50%, ceea ce indica potentialul unei piete inca slab bancarizate. Gradul de intermediere financiara, respectiv ponderea creditelor in PIB, a ajuns anul trecut la 25%, fata de 21,2% in 2005, depasind cu putin nivelul mediu inregistrat in cele zece tari care au intrat in Uniunea Europeana in 2004.
Cresterea activelor a avut loc pe fondul unei extinderi foarte agresive a retelelor de unitati teritoriale, care au crescut in total cu peste 1.100 de unitati, ajungand la circa 4.500 de sucursale si agentii.
In al treilea an de prezenta pe piata, ungurii de la OTP au reusit sa-si majoreze activele de 3,5 ori, pana la 781 mld. euro, si au sarit pana pe locul 14 pe piata, cu o cota de 1,5%. Mai este insa departe pana la tinta de 4-5%, mai ales ca va fi din ce in ce mai greu de sustinut cresteri foarte rapide, mai ales in conditiile unei activitati eficiente. De altfel, filiala locala a OTP a continuat sa lucreze in pierdere si ar putea sa ramana pe minus si in 2007. Volksbank, una dintre bancile cele mai active pe piata creditului de retail, si-a majorat active