Dacă planul lui Iliescu & Geoană de a-l pune temporar la index pe Băsescu, pentru a-l da apoi jos va reuşi, mica lor victorie le va fi fatală. La referendum vor vota cu preşedintele suspendat chiar şi cei care acum strîmbă din nas cînd aud de el.
PSD-ul îl poate trimite într-un concediu fără plată pe Băsescu. Cu sprijinul PRM-ului, al PC-ului şi cu ajutorul liberalilor care l-ar mînca şi crud pe duşmanul de la Cotroceni, Geoană va scoate lejer majoritatea absolută care să-l facă preşedintele suplinitor al României pe nea Nicu Văcăroiu.
Socoteala lui Mircea Geoană pare, la prima vedere, cîştigătoare. După înscăunarea lui Nicu Văcăroiu la Cotroceni se va reface adevărata majoritate parlamentară care va emana un guvern pe măsură. Astfel că, potrivit acestui scenariu, chiar dacă nu va fi demis, Băsescu va fi flancat de un guvern din care va face parte şi PSD-ul.
Dacă dăm puţin timpul înapoi, către un asemenea guvern de coabitare înclina, imediat după alegeri, şi premierul Tăriceanu. Dinu Patriciu, care îl credea inevitabil, i-a arătat atunci pisica lui Băsescu. I-a transmis, într-un interviu, că îi mai dă două săptămîni, fără să precizeze ce înţelegea prin asta.
Atunci a ales Băsescu soluţia guvernului minoritar în care a apărut ca sprijinitor şi partidul lui Dan Voiculescu, devenit ulterior pentru preşedintele dornic de alegeri anticipate "soluţia imorală", de unde şi statornica ură pe care i-o va purta Voiculescu celui care l-a folosit ca pion pentru alcătuirea guvernului după alegeri.
Raportul Tismăneanu, binecuvîntat în Parlament de Băsescu cu tot cu denunţarea lui Vadim Tudor ca om al totalitarismului, a mai adăugat un duşman personal pe lista preşedintelui. Dacă mai adăugăm relaţiile proaste ale preşedintelui jucător cu PSD-ul şi cele catastrofale cu premierul Tăriceanu, în acest moment Băsescu mai poate conta, cu certitudine, pe