Primaria Bistrita a alocat pentru acest an, din bugetul propriu, o suma de circa 30.000 RON pentru realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea realizarii unui inel colector pentru apele pluviale, a caror scurgere afecteaza tot mai grav fundatia Catedralei Evanghelice.
Monument istoric si adevarata opera de arta, lacasul de cult se afla in reparatii capitale de circa 16 ani si a primit anual fonduri, insa insuficiente.
Potrivit viceprimarului orasului, Ioan Turc, pe langa banii alocati de la buget, municipalitatea a semnat, in 2006, un contract prin care Guvernul a mai alocat 8 miliarde ROL pentru reabilitarea turnului catedralei, cel mai inalt din Transilvania. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, si-au anuntat intentia de a sprijini financiar finalizarea lucrarilor si Asociatia Sasilor.
Constructia dateaza din epoca Renasterii si a fost construita pe un edificiu mai vechi, a carui urma scoate in evidenta o firiza de arcuri gotice, alaturi de care, pe latura de sud, se afla incastrata in perete cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, reprezentand un cavaler, ce dateaza din 1320.
De asemenea, portalul din vest al bisericii este executat intr-un elegant stil al Renasterii. Totodata, nava si corul de forma poligonala sunt sprijinite pe contraforturi masive. Pe cel de pe latura sudica se afla un ceas solar. Primaria Bistrita a alocat pentru acest an, din bugetul propriu, o suma de circa 30.000 RON pentru realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea realizarii unui inel colector pentru apele pluviale, a caror scurgere afecteaza tot mai grav fundatia Catedralei Evanghelice.
Monument istoric si adevarata opera de arta, lacasul de cult se afla in reparatii capitale de circa 16 ani si a primit anual fonduri, insa insuficiente.
@N