"Noi, agricultorii, sintem handicapati, sintem obligati sa producem si sa valorificam pe o piata comuna, in conditii financiare complet diferite. Fermierii europeni cheltuiesc, de exemplu, pentru un hectar de griu 60 - 70 de euro, restul sint subventii, si vind cu 101 euro/tona. La noi cheltuielile se duc la 130 - 140 de euro si vindem cu cel mult 110 euro/tona. Putem vorbi noi in aceste conditii de drepturi egale?". Asa a inceput, ieri, intilnirea reprezentantilor fermierilor din 7 judete ale tarii, care a avut drept scop stabilirea unui punct de vedere comun asupra principalelor probleme cu care se confrunta, ce va fi inaintat sub forma de memoriu noului ministru al Agriculturii, Dan Stefan Motreanu. Totodata, fermierii prezenti au stabilit sa solicite ministrului si o intilnire de lucru in timpul careia sa stabileasca o serie de masuri menite a salva agricultura romaneasca de la un esec inevitabil.
In sala au fost prezenti circa 30 de agricultori, din Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Bacau, Ilfov si Calarasi, reprezentanti ai Asociatiilor Producatorilor Agricoli APA din aceste judete. In calitate de invitati, la intilnire au participat Vasile Suraianu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila si reprezentanti ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA). Subiectele principale ale discutiei au fost seceta, subventiile, pretul motorinei, Legea nr. 381/2001 a asigurarilor agricole si modificarile aduse legii arendei.
"Mai bine irigam cu apa minerala"
Dezbaterile s-au purtat pe fiecare din aceste subiecte, cei prezenti venind cu amendamente si propuneri concrete de modificare a legislatiei. Concluzia, in prezent, in Romania, drepturile fermierilor sint incalcate in mod flagrant. Pentru ca, au sustinut cei prezenti, e o aberatie ce se intimpla in agricultura romaneasca: m