Dupa 1990, peste doua milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate. Daca cei mai multi lucrau la negru, numarul celor angajati cu contract de munca legal a crescut de la an la an. Contributia de asigurari platita de-a lungul anilor si in continuare va fi valorificata la iesirea la pensionare. Care sunt varstele de pensionare in tari ale Europei si tipurile de pensii acordate sunt lucruri mai putin cunoscute.
Reformarea sistemului de pensii preocupa tot mai multe guverne, in special pentru a elimina discriminarea care inca mai exista atat in ceea ce priveste salarizarea, cat si varsta de pensionare, sensibil mai mica la femei comparativ cu barbatii. In Romania, de exemplu, in 2007 diferenta de pensionare intre femei si barbati se apropie de 7 ani, aceasta tinzand sa se reduca la 5 ani in 2014. Centrul National pentru Combaterea Discriminarii a realizat un Studiu comparativ privind varsta de pensionare a femeilor si barbatilor in Romania si tari europene, pornind de la reglementarile comunitare. Articolul 3 (1) din Directiva Consiliului 79/7/CE din 19 decembrie 1978 privind aplicarea progresiva a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in materie de securitate sociala dispune ca se aplica regimurilor legale care asigura o protectie impotriva urmatoarelor riscuri: boala, invaliditate, batranete, accident de munca si boala profesionala, somaj.
Pensionarea a devenit, pentru multi angajati, un cosmar mai apropiat sau mai indepartat. Schimbarea legii pensiilor care prevede calcularea fiecarui an de activitate, si nu a cinci ani consecutivi din ultimii 10 lucrati a diminuat drastic cuantumul varstnicului, care a platit asigurarile sociale o viata. Modul complicat de calcul si lipsa informatiilor privind salariile medii brute lunare din fiecare luna, comunicate de Institutul National de Statistica, la care se raporteaza salariul prop