Incepand de astazi si pana la ceremonia de decernare a premiilor Oscar (25 februarie) am sa scriu despre filmele nominalizate care n-ar trebui ratate de nici un spectator. Cum multe dintre ele ajung pe ecranele noastre dupa data Oscarurilor, voi incerca in felul acesta sa va familiarizez putin cu subiectele lor. Incepand de astazi si pana la ceremonia de decernare a premiilor Oscar (25 februarie) am sa scriu despre filmele nominalizate care n-ar trebui ratate de nici un spectator. Cum multe dintre ele ajung pe ecranele noastre dupa data Oscarurilor, voi incerca in felul acesta sa va familiarizez putin cu subiectele lor.
Astazi, filmul The Queen, descris in cateva secvente "regale", ale lor, dar si ale noastre. Regina Marii Britanii se suie intr-un 4x4, la volan, si se duce la locul de vanatoare al sotului, fiului si nepotilor ei. Pregatesc un picnic, printul Philip (sotul Reginei) se ocupa de gratar, sunt acolo si cainii Reginei; e ceva din protocolul regal cu raceala pe care o impune in miscari, dar e si ceva familiar, ceva ce nu te astepti sa faca o regina. Un detaliu: Regina poarta o basma pe cap.
E o secventa din cel mai recent film al lui Stephen Frears, domnul absolvent de Drept, care s-a apucat de regie de film si e considerat astazi unul dintre cei mai implicati politic dintre oamenii de arta din Marea Britanie. Inainte de a descrie pe ecran viata Reginei Marii Britanii, plecand de la momentul decesului Printesei Diana, Frears a mai facut un film, The Deal, in care descria negocierile lui Tony Blair pentru obtinerea sefiei Partidului Laburist.
Filmul The Queen cu Helen Mirren in rolul Reginei Elisabeth II trebuie vazut dincolo de partea lui mondena. Trebuie vazut pentru umanizarea Reginei si pentru cateva detalii extrem de reale in ciuda satirei.
De cate ori vezi regi si regine la televizor, ei poarta mereu haine de protocol, sta