Romanii si-au luat cu ei in Italia religia, biserica si preotii. Sute de tineri a-leg sa se cunune dupa o-biceiul ortodox, in tara in care au ales sa munceas-ca. Preotii romani, multi dintre ei plecati pe vremuri in Italia ca simpli muncitori la negru, boteaza in fiecare an mii de copii din randul emigrantilor. FOTOREPORTAJ - Click pe imagine Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL DEPARTE DE TARa. La Biserica SfAnta Cruce din Torino vin sa se cunune bacauani, suceveni, maramureseni care au emigrat n Italia
Sute de tineri aleg sa se cunune dupa obiceiul ortodox in tara in care au plecat sa munceasca. Preotii romanii, multi dintre ei plecati pe vremuri in Italia ca simpli muncitori la negru, boteaza in fiecare an mii de copii - fiii si fiicele emigrantilor.
Piazza se numeste Carlo Emanuelle II, strada e Academia Albertina, orasul - Torino, tara - Italia. Biserica pare catolica pe afara, dar e cu icoane de acasa, pe dinauntru. Muzica si chiuiturile din strada sunt cand de la Moldova, cand din Maramures, iar brasoveanca jucata pe strada nu poate fi decat de la Brasov... Dar in ritmul in care se casatoresc romanii de la Torino, fac copii si ii boteaza, mare lucru de nu ajunge "brasoveanca" dans torinez in cativa ani.
RECORDURI. In oras sunt doua biserici ortodoxe romanesti. Numai la parohia Sfanta Cruce (mai noua), de pe strada Academia Albertina, s-au facut anul trecut 520 de botezuri si 112 cununii. Si, dupa cum a debutat luna ianuarie, sigur anul acesta va fi unul de recorduri.
Numai sambata trecuta parintele Lucian Rosu a botezat 12 copii. Unii imbracati de firma, cu nasi italieni bogati si cu lumanari aranjate cu flori scumpe, altii - infasati intr-o paturica mai ieftina, cu flori de plastic la lumanare. Si, pentru ca nu sunt putini nasii italieni, au adus cu ei si un obicei care se poarta mai mult la catolici - "marturiile", cruciulite cu fund