Este presa un instrument de manipulare a publicului, sprijinind interesele de afaceri ale patronilor? Este presa la randu-i manipulata de interesele politice si economice ale unor oameni cu influenta? Sau presa este echilibrata, prezentand realitatea fara nuante de partizanat? Acestea au fost cateva intrebari dezbatute duminica seara la Realitatea TV, in emisiunea lui Razvan Dumitrescu.
Informatiile lansate de presa scrisa, preluate si amplificate de televiziuni reusesc sa manipuleze publicul prin unghiul lor de abordare, favorabil proprietarilor de mass-media.
Afacerea Tigareta II a fost unul dintre cazurile de manipulare, in care presa a fost manipulata in primul rand si a reprezentat canalul prin care opinia publica a primit o informatie care a prejudiciat imaginea presedintelui Emil Constantinescu.
Acum, dupa opt ani, Realitatea Tv a prezentat o marturie a lui Mihai Popov, procurorului general al Parchetului Curtii Militare de Apel, implicat in acest caz, care a declarat ca numele lui Dragos Constantinescu - fiul presedintelui - nu era explicit scris in dosar, ci prenumele Dragos aparea doar intr-un biletel, nefiind mentionat in dosar.
Interesele economice si politice ale patronilor
Trusturile de presa, concentrate in adevarati sfere de influenta a unor oameni de afaceri cu interese economice, au fost tinta atacurilor inca de la inceputul mandatului presedintelui Traian Basescu, care a infierat "grupurile de interese" active in/prin mass-media.
Potrivit Ioanei Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, in acest moment, in Romania nu exista restrictii de proprietate incrucisata. Acest aspect permite detinerea, de catre un singur proprietar, de presa scrisa, televiziuni si radiouri
Concentrarea proprietatii de institutii de presa a determinat formarea de patru, cinc