In ultima perioada, trendul investitiilor straine din Transilvania si Banat s-a modificat. Oamenii de afaceri straini prefera mai nou asa-numitele investitii greenfield, ceea ce inseamna ridicarea de la zero a fabricilor. Pana acum, ei investeau mai mult in cumpararea si modernizarea uzinelor construite in timpul regimului comunist.
Aceasta schimbare de trend a fost incurajata si de Legea 332 din 2001, care a ajutat investitorii importanti, prin acordarea unor facilitati fiscale.
Printre firmele importante care au intrat pe piata din Transilvania se numara societatea austriaca “Holtzindustrie Schweighofer”, care a investit, din 2002, peste 54 de milioane de euro in sectorul procesarii lemnului la Sebes, judetul Alba si a creat 320 de locuri noi de munca. Unitatea valorifica, astfel, lemnul din zona Apusenilor.
O alta investitie semnificativa in domeniu este cea a companiei “Eta Spa Como” Italia, care a cheltuit 1,5 milioane de euro in domeniul mecanic si a creat 100 de noi locuri de munca la Alba Iulia.
Si SNR “Roulments”, din Franta, a declarat investitii in domeniul auto de 60 milioane de euro, la Sibiu, cu 1.000 de locuri noi de munca estimate. Fabrica ar putea deveni unul dintre cei mai importanti furnizori ai Uzinelor Renault din Romania si din Rusia.
O alta investitie in domeniul auto este cea a spaniolilor de la “Caucho”, care au dezvoltat o investitie in domeniul auto la Sibiu, pentru realizarea careia au cheltuit 6 milioane de euro si au creat, conform evidentelor ARIS, 200 de locuri de munca.
Concernul italian “Natuzzi” face mobila la Baia Mare, intr-o fabrica de 40 de milioane de euro, care a creat pe piata locala 880 de locuri de munca. Marfa este destinata mai ales exportului. Un alt investitor important din judet este