"Intr-un referendum, Presedintele si-ar zdrobi adversarii".
"Statelor membre ale Ue nu le poate fi indiferent faptul ca principalul lor interlocutor, presedintele tarii, risca sa fie suspendat"
- Dupa entuziasmul nebun cu care Romania si-a celebrat integrarea europeana, in loc sa confirme oportunitatea acordata, clasa politica inaugureaza anul 2007 cu un razboi de mocirla: "scandalul biletelului". Asistam la o simpla rafuiala interna sau exista si riscuri pe plan extern?
- Biletelul de interventie al premierului Tariceanu pe langa presedintele Basescu in cazul Patriciu nu implica nimic penal. Avem de-a face doar cu o tentativa, consumata deja, careia nu i s-a dat curs. Scandalul propriu-zis al biletelului nu poate sa antreneze nici clauza de salvgardare pe Justitie - caci despre ea este vorba -, si nici sa influenteze relatiile Romaniei cu Ue. Dar vor fi probleme majore daca nu adoptam legislatia ceruta insistent de Bruxelles, mai cu seama Legea Agentiei Nationale de Integritate. Totusi, scandalul poate crea probleme in primul rand de natura interna, dar pe cale de consecinta si pe planul integrarii, prin amploarea care i s-a dat si prin faptul ca a dus, de la zi la zi, la alte lupte, dezvaluiri, fapte reprobabile, lovituri sub centura. Totul a culminat cu initiativa Psd de suspendare din functie a presedintelui Basescu. Intrucat acestei initiative i s-au asociat si partide din arcul guvernamental, respectiv Pnl si Pc - care nu mai are oameni in guvern, dar sprijina parlamentar Cabinetul -, prestigiul Romaniei va fi afectat. Indiferent daca presedintele este suspendat pentru 30 de zile sau nu, statelor membre ale Ue nu le poate fi indiferent faptul ca, din prima luna dupa aderarea Romaniei, principalul lor interlocutor, presedintele tarii, risca sa fie suspendat.
"Traian Basescu a incalcat legea tacerii, si asta nu i-o iarta ni