O adevarata explozie a clasei de mijloc si schimbari substantiale in felul in care vor fi conduse natiunile si se vor face afacerile. Aceasta este prognoza Bancii Mondiale pentru anul 2030.
Circa 15% din populatia mondiala va face parte in 2030 din clasa de mijloc globala. Este un salt extraordinar, de la 400 de milioane de oameni astazi, la 1,2 miliarde de oameni peste 13 ani. Ei se vor incadra intr-o plaja de venituri anuale cuprinsa intre 16 mii USD si 68 mii USD. In acest interval situeaza Banca Mondiala clasa de mijloc globala.
Aceasta inseamna ca multi dintre cetatenii tarilor dezvoltate ce se considera ca apartinand clasei de mijloc la ei acasa, sa fie de fapt bogatii lumii, conform acceptiunii Bancii Mondiale, in timp ce oameni bogati din tarile in curs de dezvoltare sa faca parte din clasa de mijloc mondiala.
Aceasta categorie sociala, atat de importanta ca numar in 2030, va participa activ la configurarea lumii de maine. Veniturile le vor permite celor 1,2 miliarde de oameni sa iasa la cumparaturi pe piata mondiala, consumand produse si servicii de buna si foarte buna calitate, indiferent de locul in care sunt acestea produse.
Modul lor de viata si standardele de consum vor fi conectate direct la piata mondiala, determinandu-i sa adopte o atitudine favorabila globalizarii, deschiderii economiilor nationale. Si
comportamentul politic li se va schimba. Vor presa guvernele nationale si companiile transnationale in directia unei mai mari transparente, a garantarii sigurantei contractelor - fie ele sociale sau comerciale, precum si in directia garantarii drepturilor de proprietate. Rezultatul final va fi benefic pentru toata lumea si va consta in imbunatatirea climatului investitional pe mapamond.
Este concluzia finala la care ajunge Banca Mondiala in ceea ce priveste globalizarea si impactul