Noii sticlari "made in Turda"
Este cunoscut faptul ca Turda era un oras al sticlarilor. Faima care pare sa nu se stinga nici in zilele noastre. Aceasta nu numai prin faptul ca produsele fabricii de sticla turdene ar fi arhicunoscute, ci prin simplu fapt ca, oriunde mergi prin tara aceasta si spui de unde esti, ti se raspunde ceva de genul:"A, ... acolo unde stau aia cu pahare la intrarea in oras”.
Probabil pentru a nu fi uitat ca "oras al sticlarilor” unii "intreprinzatori” particulari s-au gandit sa perpetueze aceasta imagine a Turzii. La fiecare intrare din oras, la orice ora din zi, fie arsita sau frig, ii gasesti pe cei care duc traditia mai departe si anume pe "sticlari”.
Este vorba despre cei care comercializeaza, de o parte si de alta a soselei, obiecte de sticla. Probabil ca, fiind in majoritatea lor barbati, nu se pot prostitua. in schimb au cam aceleasi locuri de desfasurare a activitatii ca si „pasarile de noapte” ale orasului si cam aceeasi poveste.
Toti au ramas fara locuri de munca, au de crescut copii si de intretinut familii si doar ,,nu o sa dea in cap” pentru a castiga un colt de paine.
Comercializarea paharelor nu necesita o prea mare pregatire, nici o investitie foarte mare. Mai mult decat atat se face si fara autorizatie, deci nu au nici o obligatie fata de stat. Rentabilitate maxima, profit maxim. Care nu este mic. Ei spun ca profitul zilnic este cam de 30 lei.
Fie si numai atat, dar in aceste conditii, intr-o luna de zile, ei castiga undeva in jurul sumei de 900 lei. Un salariu mult peste medie care l-ar face invidios pe orice muncitor din fabrica care trudeste acolo opt ore pe zi.
Pe deasupra, muncitorul mai are si sefi care il trag la raspundere, pe cand „sticlarii” sunt propriii lor