Programul Comisiei Europene pentru energie a fixat o tinta de 20% din totalul consumului de energie care trebuie sa provina din surse regenerabile, pana in 2020, a spus comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
"Comisia Europeana este convinsa ca energia regenerabila este calea care trebuie urmata in ceea ce priveste consumul energetic", a spus Dimas, in discursul sustinut cu ocazia conferintei pentru fixarea politicii europene in domeniul energiei regenerabile. Dimas a spus ca nu este prima data cand se fixeaza o tinta pentru energie regenerabila. "In 1997, Uniunea Europeana a fixat obiectivul de a folosi energie provenita din surse regenerabile in proportie de 12% din totalul consumului energetic, pana in 2010. In 2005, cota de energie regenerabila din totalul consumului energetic era de doar 7%", a spus Dimas.
Politici neadecvate
Cauza lipsei de progres adecvat a fost absenta obligatiilor stabilite prin lege. "In multe state membre, politicile nationale au fost neadecvate, ca sa poata fi atinse obiectivele privind consumul de energie provenita din surse regenerabile", a spus comisarul european. "Progresul inregistrat in Uniunea Europeana a fost foarte inegal. Unele state membre au adoptat politici ambitioase, dar, in ansamblu, politicile nationale s-au dovedit vulnerabile la capriciile guvernelor schimbatoare", a zis Dimas.
"Proiectul prezentat de Comisie propune, deci, fixarea unei tinte obligatorii de 20% din totalul consumului de energie care trebuie sa provina din surse regenerabile, pana in 2020, in Uniunea Europeana", a spus oficialul european. Dimas a observat ca este normal ca extinderea consumului de energie provenita din surse regenerabile sa mearga mana in mana cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020.
"Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera este minimul necesa