Situate in zone unde pretul terenurilor a explodat, fie la Baneasa, fie langa autostrada Bucuresti-Constanta, fie in zona Brasovului, suprafetele institutelor si statiunilor de cercetare din domeniul agricol prezinta de ani de zile interes pentru afaceri imobiliare. In multe cazuri, zeci si chiar sute de hectare au imbogatit peste noapte o serie de oameni de afaceri. Acum, daca alte 34.000 de hectare vor iesi din patrimoniul institutelor, potrivit proiectului de lege al Ministerului Agriculturii, despre care am relatat saptamana trecuta, este posibil sa asistam la alte afaceri imobiliare "de succes".
Comert in loc de caisi
Exemplele nu sunt putine, un caz simptomatic fiind Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa. Pe cateva hectare bune ale statiunii, unde se aflau livezi de cais, acum este amplasat un mare centru comercial.
De-a lungul timpului, si alte suprafete de teren din Baneasa, cultivate cu pomi fructiferi, au capatat cu totul alte destinatii, in urma unor retrocedari controversate. In total, dupa cum spune directorul statiunii, Adela Barbulescu, din patrimoniu s-au "volatilizat" nu mai putin de 15 hectare de teren. Acum, potrivit anexei controversatului proiect de lege initiat de Ministerul Agriculturii, statiunea va ramane fara alte 267,45 ha. Este vorba de doua ferme, una situata in judetul Calarasi, comuna Soldaru, iar cealalta la Fetesti.
"Situatia este neagra. Nici nu stiu pe ce fond funciar pot sa ma bazez pentru a-mi desfasura activitatea de cercetare pe termen lung. Totul trebuie sa aiba o limita, chiar si aceste retrocedari", ne-a declarat Adela Barbulescu.
200 ha "turcesti" la Moara Domneasca
Insa problemele nu se opresc aici. Alte 201 hectare din apropierea Bucurestilor, la Moara Domneasca, sunt pe cale de a trece in proprietate privata. "O firma turceasca a preluat o crea