Taranii care au ca sursa de venit comertul cu lapte, branza, peste sau oua vor trebui sa se transforme in platitori de TVA si impozite pe venit sau profit. Legislatia este inca neclara si oricum va fi supusa modificarii. Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL SOLUTIE. Ciobanii trebuie sa se asocieze si sa-si faca fabrici de procesare daca vor sa vanda lapte si branza in afara judetului de bastina
Taranii care au ca sursa de venit comertul cu lapte, branza, peste sau oua vor trebui sa se transforme in platitori de TVA si impozite pe venit sau profit. Legislatia este inca neclara si oricum va fi supusa modificarii.
Traim intr-o Romanie in care singura sursa de venit a mii de tarani este comertul cu lapte, branza, peste sau oua. Merg la zeci sau, in unele cazuri, sute de kilometri distanta de casa pentru a vinde "roadele" orataniilor sau ale apelor in pietele din marile orase. La ei acasa n-ar lua nimic pe ele, ca toata lumea are.
Pe acesti nefericiti voia Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) sa-i transforme in zece zile in platitori de TVA si impozite pe venit sau profit.
REGULI CONFUZE. ANSVSA a isterizat toata suflarea oierilor autohtoni printr-un ordin publicat la 8 ianuarie 2007 ce prevedea, printre altele, ca pana la 18 ianuarie acestia trebuia sa se inregistreze ca sa mai poata vinde lapte si branza. Insa doar in localitatea de provenienta sau in cele invecinate. Disperare, congrese, proteste. ANSVSA a dat inapoi si a amanat aplicarea ordinului pana la jumatatea lunii iulie.
Pana atunci, atat ciobanii, cat si autoritatile trebuie sa se lamureasca cum se va vinde branza in Romania integrata. Nu de alta, dar Ordinul 301 este destul de "confuz" si nu ofera decat doua solutii: fie te inregistrezi ca vanzator direct si poti vinde doar in localitatea de bastina, fie apelezi la serviciile unei "unitati de vanzare cu amanuntul"