Patrimoniul imobiliar al Complexului National Muzeal (CNM) „Astra” incinge spiritele intre intelectualii sibieni. Reprezentantii institutiei de cultura revendica dreptul de administrare asupra imobilului istoric ce adaposteste Biblioteca „Astra”. In acest sens, ei au solicitat, in luna ianuarie, conducerii Consiliului Judetean, sa ia in considerare o decizie de „reparatie istorica”, prin care actualul spatiu al bibliotecii sa redevina sediul tuturor institutiilor de cultura.
Din 1905 pana in 1950, imobilul, ce poarta si astazi pe frontispiciu inscriptia „Muzeul Asociatiunii”, a adapostit sediul Revistei „Transilvania”, fondul istoric de carte pe baza caruia a fost constituita Biblioteca „Astra” si, in principal, a fost sediul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „Astra”. Principala marturie adusa in sprijinul revendicarilor actuale - considera oficialii complexului muzeal - este chiar discursul rostit de prese-dintele „Astra”, Iosif Sterca Sulutiu, la inaugurarea Muzeului Asociatiunii, in 1905.
Comunistii nu au tinut, insa, cont de „testamentul” lui Sulutiu si, in 1950, au divizat patrimoniul „Astrei”, iar „Muzeul Asociatiunii” a fost trimis in padurea Dumbrava Sibiului, acolo unde se afla acum Muzeul Satului. În Palatul „Astra” a ramas doar fondul istoric de carte, devenit cunoscut in timp drept Biblioteca Judeteana.
Palatul se afla in patrimoniul CJ si in administrarea Bibiliotecii „Astra”, care a primit un sediu ultramodern in imediata vecinatate si ar putea elibera imobilul din vara acestui an. Pentru ca CNM „Astra” se confrunta cu o deosebita criza de spatii, aparuta dupa retrocedarea catre fostii proprietari a unora dintre cladirile detinute acum in Piata Mica, conducerea institutiei considera ca ar putea revaloriza arhitectural si cultural cladirea.
„În urma memoriului nostru pentru dreptul de administrare a imobilului, la CJ a fost