Foto: ferma-on-line.ro
Comisarului European pentru Sanatate, Markos Kyprianou, a primit luni o petitie semnata de un milion de cetateni ai UE care cer ca laptele, carnea, ouale si alte produse animaliere sa fie etichetate corespunzator in cazul in care animalele de la care provin au fost hranite cu organisme modificate genetic (OMG).
HotNews.ro a semnalat aceasta problema in urma cu doua luni, cand a demonstrat faptul ca in Romania nu se stie ce alimente contin OMG.
Organizatia neguvernamentala de mediu Greenpeace a adunat, cu ajutorul grupurilor de consumatori si a altor organizatii de mediu, semnaturi in 21 de state membre ale Uniunii Europene in perioada mai 2005 - decembrie 2006.
„Din Irlanda pana in Polonia, din Finlanda pana in Grecia, oameni obisnuiti si-au cerut dreptul de a sti daca mancarea pe care o cumpara a fost produsa folosindu-se organisme modificate genetic.
Chiar si consumatorii romani au semnat aceasta petitie, numarul semnaturilor ajungand la cateva sute, alaturandu-se astfel vocii consumatorilor europeni” a anuntat Greenpeace intr-un comunicat de presa.
Declaratia de pe petitie este urmatoarea: „Cerem etichetarea obligatorie a produselor animaliere bazate pe organisme modificate genetic in virtutea dreptului la informatie, un drept fundamental in Uniunea Europeana ”.
Potrivit unor sondaje de opinie citate de organizatia ecologista, majoritatea consumatorilor europeni ar alege sa nu consume produse provenind din animale ce au fost hranite cu OMG.
Legislatia in privinta etichetarea OMG, lacunara
„O lacuna din legislatia Uniunii Europene scuteste produsele animaliere de prevederile etichetarii; produse cum ar fi uleiul de gatit, ketchup-ul si amestecul pentru prajituri trebuie sa fie etichetate daca ingredientele contin 0,9% sau mai mult organisme modificate genet