JUSTINIAN MARINA Arhiepiscopul Iakovos al celor doua Americi spune: "in legatura cu Patriarhul Justinian n-ar intreprinde nici comparatie, pentru ca este, ca om si cleric, incomparabil".
Aproape 30 de ani s-a ingrijit de soarta Bisericii Ortodoxe Romane din cea mai inalta functie. Justinian Marina a fost ales de Marele Colegiu Electoral Bisericesc, intrunit in Capitala tarii la 24 mai 1948, arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Romaniei. Trecea la cele sfinte la data de 26 martie 1977, dupa o grea suferinta si dupa o lunga perioada de spitalizare.
INCEPUTUL. S-a nascut la 22 februarie 1901, in satul Suiesti, comuna Cermegesti, din judetul Valcea. A primit numele Ioan. Mama sa provenea dintr-o familie de preoti. "Preotia mea - se confesa Marina - a fost visul sfant al mamei mele si primii pasi pe drumul intelegerii slujirii lui Dumnezeu printre oameni i-am facut sub calauzirea ei curata si evlavioasa." In 1915 a fost admis la Seminarul Teologic "Sf. Nicolae" din Ramnicu-Valcea, pe care l-a absolvit in 1923. In urma obtinerii diplomei de invatator, se angajeaza la scoala primara din satul Olteanca, judetul Valcea. Dupa un an, la 1 septembrie 1924, il gasim la scoala primara din comuna Babeni, judetul Valcea.
DRUMUL. Se insoara cu Lucretia Popescu, fiica de preot, din comuna Bralostita, judetul Dolj. La 14 octombrie 1924 s-a preotit pe seama parohiei Babeni. A renovat complet biserica parohiala cu hramul Buna Vestire. In anii urmatori a reparat integral cele doua biserici filiale, "Sf. Nicolae" si "Sf. Dumitru". Un an mai tarziu devine cursant al Facultatii de Teologie din Bucuresti, pe care o va absolvi cu titlul de licentiat in anul 1929. Renunta la profesia de invatator. Vartolomeu Stanescu, episcopul Ramnicului, il numeste director la Seminarul Teologic "Sf. Nicolae" din Ramnicu-Valcea si este detasat slujitor la Ca