Meteorologie.
"Trei-patru grade in plus la temperatura medie globala de acum ar duce, pur si simplu la disparitia vietii pe Pamant"
- Interviu cu dr. fizician Ion Sandu, director general
al Administratiei Nationale de Meteorologie -
Si in Romania, vremea a luat-o razna. Intr-o parte a tarii, nameti cat gardul, in cealalta parte, pomi gata sa infloreasca. Tornade care iau acoperisurile ca pe coji de nuca, veri in care nu mai poti sa rasufli... Iar la televizor, prin alte parti ale lumii, vedem ghetari topiti, ursi polari ingramaditi pe bucati de banchize, ploi diluviene, zapada acolo unde se stia de ea doar din filme... Ce se intampla cu vremea? Unde sunt zapezile de-altadata? Ireparabilul s-a produs? Vine Apocalipsa? Pentru ca intrebarile legate de vreme devin tot mai nelinistitoare, am incercat sa aflam un raspuns.
"In perioada urmatoare,
vor fi minime de minus 20 de grade"
- Domnule director, dupa cum s-a vazut in ultimii ani, vremea a suferit modificari radicale in Romania. Ce se intampla cu iarna? De ce avem temperaturi de 20 de grade in ianuarie? Putem trece iarna la amintiri?
- Sa nu ne grabim.Chiar daca acum, cand vorbim, este soare si cald, temperatura va scadea in perioada urmatoare, vor fi minime de minus 20 de grade. Iar aceste temperaturi de iarna vor persista si in prima parte a lunii februarie. Toate acestea se intampla din cauza influentei schimbarilor climatice si a fenomenului "El Nio" care are, din patru in patru ani, intensitati foarte mari, ce pot produce asemenea incalziri in Europa. Dupa cum se stie, schimbarile climatice au cauze naturale, dar si artificiale, produse de om. Cauzele naturale - inclinarea axei Pamantului, miscarea de drift a continentelor (deplasarea continentelor), miscarea de rotatie, pot produce variatii ale temperaturii medii globale de 0,7 grade, in 2000-