Pensiunile agroturistice trebuie să se supună, din acest an, unor noi reguli. Proprietarii nu vor mai avea voie să servească turiştilor alimente provenite din propriile gospodării, urmând să se conformeze astfel cerinţelor Comisiei Europene. Produsele alimentare vor trebui să provină numai din magazinele specializate. „Operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot pune pe piaţă produse de origine animală fabricate în România numai dacă acestea au fost preparate şi manipulate în exclusivitate în întreprinderi ce au fost înregistrate şi autorizate de către ANSVSA”, se arată în H.G. 924/2005, privind regulile generale de igienă, act normativ care cuprinde cererile CE.
Bucătari şi ospătari curaţi
Mai mult, administratorii de pensiuni trebuie să fie foarte atenţi la igiena personalului. Astfel, fiecare persoană care lucrează în zona de manipulare a alimentelor trebuie să aibă un grad ridicat de curăţenie personală şi trebuie să poarte îmbrăcăminte adecvată, curată şi echipament de protecţie. Bucătarii şi ospătarii trebuie să fie perfect sănătoşi. Potrivit actului normativ, persoanele care suferă de leziuni sau abcesuri nu au voie nici măcar să intre în zonele de manipulare a alimentelor.
UE - sperietoarea pensiunilor
Majoritatea proprietarilor de pensiuni nu au început să aplice normele amintite, deşi ele erau aplicabile de la 1 ianuarie. Ei susţin că bucătăria tradiţională reprezintă cea mai importantă atracţie pentru turişti, aceştia putând să prefere un alt tip de turism în cazul în care va fi adoptată noua legislaţie.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Attila Daragus, a declarat că turiştii preferă turismul rural mai ales pentru mâncărurile tradiţionale pe care proprietarii le promit când se fac rezervările. „Dacă are acasă găini, doar n-o să cumpere ouăle, iar slănina ar