Ajutorul financiar de 200 de euro oferit de stat cuplurilor aflate la prima casatorie a adus la primarii sute de romi dornici sa-si uneasca destinele. Primarii din satele si comunele brailene au ajuns sa oficieze zeci de casatorii intr-o singura zi. Numai in comuna Viziru au fost oficiate pina acum 53 de casatorii, foarte putini dintre "logodnici" fiind de origine romana. Reprezentantii primariei ne-au declarat ca au fost zile cind s-au inscris pentru oficierea mariajelor nu mai putin de 18 cupluri.
Nici la Sutesti situatia nu e mai prejos, in acest week-end realizindu-se 18 casatorii: 3 - joi, 12 - simbata si 3 - duminica. Cuplurile au avut virste cuprinse intre 18 si 50 de ani.
"Sa traiasca UE ca ne-a legat unul de altul!"
Zeci de persoane s-au adunat, simbata, la Primaria din Sutesti pentru a vedea oficierea casatoriilor anuntate. "Este foarte bine ca-si legalizeaza relatiile pentru ca erau foarte multi copii fara documente. De asemenea unii dintre ei au venit la mine si mi-au spus ca vor ajutor social, dar fara acte nu se poate face nimic. De fapt, cei care se casatoresc acum sint impreuna de 3, 5, 10, 20 de ani. La noi in comuna exista atit romi traditionali, cit si 120 de spoitori. Acestia se ocupau inainte de cresterea bivolitelor, dar treptat, traditia lor a disparut. Astazi am o situatie, spre exemplu, cu doi frati, Baciu Gigel si Baciu Viorel, care se casatoresc cu doua surori, Mocanu Rodica si Mocanu Luminita", ne-a declarat Alexandru Ardeleanu, primarul comunei care numara aproximativ 2000 de romi. Atit spoitorii, cit si romii prezenti la ceremonie s-au imbracat in costume traditionale. Primarul a trecut in revista cele 12 cupluri, le-a citit drepturile si obligatiile si i-a declarat casatoriti. "Sa traiasca UE ca ne-a legat destinele", au spus romii.
Costel Ceama, reprezentantul Aliantei