Aproape 400 de familii din judetul Sibiu sint plecate, legal, in strainatate. Lucreaza, cu contracte de munca. Si-au lasat copiii in urma lor, in grija rudelor. In speranta unui viitor mai bun. Probabil alte citeva sute de parinti muncesc in tari straine, insa nu sint inregistrati nicaieri.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu are documente pentru aproape 900 de copii care cresc departe de parinti. Dintre acestia, 50 sint foarte mici. Au virste cuprinse intre citeva luni si 2 ani. Stiu, probabil, ca mama le trimite jucarii frumoase, insa nu o mai cunosc decit din fotografii. Tristetea care le umple sufletul li se citeste, uneori, pe chip.
Numar dublu
In ciuda faptului ca exista un ordin prin care parintii care pleaca in strainatate sint obligati sa spuna exact autoritatilor cu cine-si lasa copiii, acest lucru se intimpla doar cu cei care muncesc legal. Prin Hotarirea de Guvern nr. 263, aparuta in vara anului trecut, serviciile sociale din cadrul primariilor sint avizate sa elibereze astfel de acte.
Desi, legal, s-au transmis la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sibiu documente pentru 379 de familii plecate in strainatate, la munca, specialistii afirma ca numarul acestora este mult mai mare. Poate chiar dublu.
Copii monitorizati
Anul trecut, s-au infiintat mai bine de 40 de comisii consultative la nivelul intregului judet, care, cu sprijinul DGASPC Sibiu monitorizeaza plecarile si propun masurile ce se impun. De aici si eforturile pe care DGASPC le face, alaturi de primarii, pentru a afla cit mai repede despre cazurile de copii ai caror parinti au plecat in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca si nu au raportat aceasta situatie la consiliul local.
@N