Cea mai mare suma oferita drept mita unui om al legii de un contrabandist de tigari, dar care a fost refuzata se ridica la 5.000 de euro. Incredibil sau nu, a existat si aceasta situatie, desi politistul are un salariu lunar de 10 ori mai mic.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF), au fost inregistrate cazuri cu ofiteri care au "inchis" ochii si au primit bani pentru a nu-si executa atributiile de serviciu. Pentru ca fiecare "padure are uscaturile ei", nici Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu putea sa faca exceptie de la aceasta regula. Desi in 2006 oamenii legii nu au ocupat primul loc in topul coruptilor, cativa dintre ei au fost tentati de sumele de bani oferite. Directia Generala Anticoruptie (DGA) a efectuat cercetari cu privire la 73 sesizari prin care au fost semnalate posibile acte de coruptie savarsite de 98 politisti de frontiera. Fata de 5 dintre acestia s-a dispus incetarea raporturilor de serviciu ca urmare a condamnarii. Potrivit datelor furnizate de IGPF, Directia Politiei de Frontiera Iasi a inregistrat cele mai multe cazuri de incercare de mituire a oamenilor legii.
Metodele reprezentative de mituire sunt mana introdusa, "generos" in buzunarul uniformei sau bancnota asezata "strategic" in documentul de calatorie.
Motivele principale pentru care s-a apelat la astfel de metode au fost incercarile de "acoperire" a ilegalitatilor savarsite anterior (ex: depasirea sederii in strainatate, stampile false aplicate in document etc.), sau in momentul tranzitarii frontierei (contrabanda, uz de fals).
6.000 teste sub acoperire
Pentru a-i putea descoperi pe politistii care cer bani persoanelor care trec granita, IGPF si DGA au apelat la sprijinul calatorilor.
Actiunea nu a ramas neobservata, dovada in acest sens fiind zecile de sesizari si reclamatii p