Marile spectacole de pe scenele bucurestene par sa fi adormit, obosite, dupa sarbatorile oferite de Craciun si de Anul Nou. In asteptarea reintoarcerii lor, publicul se poate delecta cu evenimente mai rare, de mai mica amploare, dar de calitate maxima: concerte in cluburi si amfiteatre, albume noi si carti despre muzica.
Cantece aromane, in colectia "Ethnophonie"
Ajunsa la cea de-a douasprezecea aparitie pe Cd, distinsa colectie muzicala "Ethnophonie", pe care i-o datoram pasionatei d-ne muzicolog Speranta Radulescu, propune o premiera. Pana acum, pe albumele colectiei s-au mai regasit muzicile altor popoare: ucraineni, evrei, unguri, inregistrate in Romania, insa "Aromanii din Andon Poci: cantari si povestiri" prezinta traditiile muzicale ale aromanilor dintr-un sat albanez de munte. Descendenti ai unor ciobani bogati, carora comunistii le-au confiscat oile si averile, locuitorii din Andon Poci, toti aromani, isi pastreaza vie cultura mostenita. Atras de aceste traditii, austriacul Thede Kahl, de la Institutul de Studii Europene din Viena, insotit de sotia sa, o aromanca provenita din Romania, au sustinut in acest sat mai multe sesiuni de inregistrari, incepand cu anul 2003. Rezultatul muncii asidue a austriacului si a echipei romanesti a colectiei "Ethnophonie" este acest album de o valoare inestimabila, atat din punct de vedere muzical, cat si antropologic. Alaturi de Cd-ul cu 70 de minute de cantari rituale, balade, cantari istorice sau lirice, interpretate in mare parte polifonic, pe trei voci distincte, de grupuri de femei si barbati, albumul contine si o cartulie cu versuri ale cantecelor, fotografii de epoca si un text de prezentare tradus in cinci limbi: aromana, engleza, greaca, albaneza, romana.
- Ce v-a determinat sa va implicati, sa investiti atata munca in acest proiect, diferit de ceea ce ati facut pana acum?, am intrebat-o