La fabricile din bazele militare americane, muncitorii romani traiesc mai bine decat la ei acasa.
La baza militara americana Al Taqaddum exista chiar si o biserica multiconfesionala, unde slujesc un preot catolic, dar si un pastor protestant. Nu de putine ori, Father Spencer, blandul capelan catolic de la Al Taqaddum, oficiaza slujba din timpul saptamanii in fata a numai trei oameni: de la stanga la dreapta, un muncitor roman, un soldat american si un politist ugandez.
Spencer are aproape 2 metri inaltime si un mic birou unde traieste inghesuit intre Biblii, cartoane cu Coca-Cola, laptopuri si veste antiglont. Colegul sau, pastorul protestant, are mai multi adepti - de obicei, capela din lemn i se umple. Faptul ar putea parea paradoxal, stiut fiind ca cel mai raspandit cult religios in SUA este catolicismul.
Tot in cadrul bazei functioneaza si un oficiu de coletarie rapida, unde concurenta „de piata" este acerba. De exemplu, la o firma particulara se plateste 120 de dolari pentru trimiterea cu avionul a unui colet de 10 kg, pe cand Armata SUA percepe doar 60 de dolari la aceeasi greutate si expediaza pachetul cu nava.
La Al Taqaddum exista de toate, iar unde exista de toate, este musai sa ajunga si romani.
Filtre de perchezitie
La ora la care impreuna cu cei 50 de romani am coborat din vechiul bimotor Antonov, Aeroportul Bagdad era pustiu. Aici urma sa fim despartiti in doua grupuri, vreo 40 urmand sa plecam spre baza militara de la Al Taqaddum. Intr-un colt, un soldat de culoare si un caine-lup privesc fara interes coloana nou-venitilor.
Este 13 octombrie 2006 si o ceata laptoasa ascunde privirilor hangarele uriase si avioanele stationate la sol. Nimic nu prevestea ca, doua luni mai tarziu, acelasi bimotor avea sa se prabuseasca, pe aeroport, incarcat cu muncitori turci si basarabeni.