Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au vizionat, luni, in procesul revolutiei de la Timisoara, o inregistrare din 22 decembrie 1989 in care fostul prim-secretar al judetului Timis, Radu Balan, afirma ca generalul Stanculescu a dat ordin sa se traga in demostranti.
La urmatorul termen, din 6 martie, instanta va lua in discutie schimbarea incadrarii juridice a faptei din omor deosebit de grav, in genocid, in urma cererii formulate de unul din avocatii victimelor de la Timisoara.
Imaginile CD-ului depus ca proba de Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, il arata pe Radu Balan la o masa, inconjurat de un grup de revolutionari care ii cereau sa spuna cine a ordonat sa se traga la Timisoara. Acesta le-a raspuns ca generalul Stanculescu a fost cel care a dat ordinul.
Dupa vizionarea inregistrarii, avocatul generalului Victor Atanasie Stanculescu, Florin Olteanu, a cerut instantei sa dispuna o expertizarea tehnica a inregistrarii, precum si reabilitarea calitatii sunetului si a imaginii.
Magistratii instantei supreme au respins dupa o scurta deliberare cererea apararii.
In acest proces, generalii Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sunt acuzati de crime in timpul tentativei de reprimare a Revolutiei de la Timisoara.
In luna iulie 1999, generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare pentru omor si omor deosebit de grav, in dosarul Revolutiei din decembrie '89.
Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, in martie 2004, rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, intrucat nu le-ar fi fost respectat dreptul la aparare.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au vizionat, luni, in procesul revolutiei de la Timisoara, o inregistrare din 22 decembrie 1989 in