Perioada de mercato s-a incheiat in Europa, echipele au avut posibilitatea pana la inceputul lunii februarie sa adauge pe lista lor de jucatori fotbalisti pe care sa-i poata folosi si in cupele continentale, iar acum s-a tras linie si contabilii au adunat. Europa fotbalistica a cheltuit aproape 250 de milioane de euro in aceasta iarna pentru mutarile de jucatori, dar Romania e departe, avand o “contributie” minuscula la aceasta suma: doar circa 5 milioane de euro.
La noi, multe imprumuturi si schimburi de jucatori
E adevarat, in tara noastra transferurile mai sunt posibile inca circa doua saptamani si jumatate - pana cu 48 de ore inainte de startul primului meci al sezonului intern - dar marile mutari s-au realizat deja. Dinamo si Steaua, obligate de faptul ca pana pe 1 februarie au trebuit sa anunte la UEFA listele lor de jucatori pentru cupele continentale, au fost cele mai grabite si au cheltuit destul de mult: Steaua a dat 500.000 de euro pentru portarul brazilian Andrey si 350.000 de euro pentru Marius Croitoru, iar Dinamo a trimis 500.000 de dolari la Tg. Jiu pentru Vranjkovici si 750.000 de euro la Florenta pentru Lobont. Deloc de neglijat sunt investitiile pe care le-au facut cei de la CFR Cluj, care au continuat sa cumpere fotbalisti straini, in special portughezi, platind, de exemplu, 700.000 de euro pentru Tony da Silva, 300.000 de euro pentru Fredy si tot 300.000 de euro pentru Frunza!
De remarcat faptul ca in Romania - ca, de altfel, si in multe alte tari europene, unde acest lucru devine o moda - se practica schimburile de jucatori sau “completari” ale unor sume de transfer cu fotbalisti. Asa se face ca la aproape toate transferurile, pe langa o suma de bani (vezi cazul Croitoru la Steaua, vezi transferul lui Frunza la Cluj, vezi transferul lui Vranjkovici la Dinamo etc.), la echipa care vinde ajung si 1-2 jucatori. Astfel, s