De la aceasta zicala au plecat astazi trader-ii din piata Forex. Au renuntat la o mare parte din pozitiile Short pe yen in ideea de a nu fi prinsi pe picior gresit pe masura ce se apropie intalnirea G7 de la finele saptamanii. Dar atat excesul de risc, cat si cel de prudenta, pot dauna.
Reactia pietei a fost determinata mai mult de faptul ca scaderea constanta a yenului din ultima perioada ar putea fi un subiect introdus in declaratia oficiala rezultata in urma intalnirii G7.
Sa detaliem putin: in urma cu doua saptamani oficialii europeni au inceput sa lanseze ideea ca rata de schimb a yenului japonez trebuie sa respecte datele fundamentale. Cum acestea au aratat un trend pozitiv in ultimul an, din acest punct de vedere ar fi fost normal ca yenul japonez sa creasca.
In schimb, yenul a scazut constant fata de euro si lira sterlina. A scazut si fata de dolar, dar mai putin. Oficialii ECB si-au aratat ingrijorarea fata de cresterea accelerata a cotatiei euro fata de yen din cauza ca aceasta dezavantajeaza net exportatorii europeni.
Jean-Claude Trichet, presedintele ECB, a fost unul dintre primii care a luat o pozitie in acest sens la Singapore, cu ocazia precedentei intalniri a grupului G7 din Septembrie 2006. In ultimele saptamani din ce in ce mai multi oficiali ai ECB sau ministri de finante din spatiul euro au exercitat presiuni ca valoarea yenului sa fie adusa in discutie la intalnirea G7 de la sfarsitul saptamanii.
Desi este foarte probabil ca slabiciunea yenului sa fie adusa in discutie, asta nu inseamna ca si declaratia oficiala va cuprinde un mesaj in acest sens. Daca Europa doreste cu ardoare ca yenul sa se intareasca, Statele Unite insa nu dau nici un semn ca ar fi deranjate de valoarea lui in raport cu alte monede.
Mai mult: Henry Paulson, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat recent ca v