O romanca crescuta la o casa de copii loveste in orgoliul italianului dovedind chiar la el in cetate, la Roma, ca romanii pot face o pizza mai buna decat multi italieni get-beget. Filica s-a chinuit o viata pana sa-si deschida doua pizzerii prospere in Italia, transformandu-si afacerea intr-un soi de fundatie de ajutorare.
"Pizza facuta de romani⦠au trait-o italienii si pe asta", se amuza Filica invartindu-se fara astampar prin pizzeria micuta si cocheta. "Asta nu-i pizza italiana. E pizza italiana facuta de romani, deci e mai bogata, ca are mai mult suflet in ea", incearca sa ne lamureasca din capul locului. Sufletul ei s-a chinuit mult in Romania.
BATUTA la CASA DE COPII. La cinci ani, mama ei a trimi- s-o la un orfelinat in Panciu. Nu mai avea cu ce sa o creasca. Acolo a invatat ca e normal sa fii batuta de fetele mai mari, iar pentru a primi indurare trebuia sa le spele sosetele si chilotii. Atunci cand "sefele" ii luau portia de mancare, stia ca trebuie sa taca, chiar daca stomacul ii ramanea gol o zi intreaga. Filica a devenit femeie la doar 15 ani. Atunci s-a maritat. Fratele ei a venit la centru, a luat-o pe baza de buletin si cu o semnatura pe procesul-verbal de predare-primire si a dus-o la un necunoscut. Prieten de-al lui. Cu ala s-a casatorit, iar la 16 ani i-a facut si primul copil. Au urmat si al doilea, si al treilea. Femeia care vorbeste repede si ne asculta atent ne arata o poza cu ea de cand traia la tara la barbatul ei. Filica din fotografia cu culori sterse nu aduce deloc cu doamna cocheta de langa noi care priveste de departe poza. Avea 20 de ani in fotografie, dar cu fata supta, cu ochii incercanati, afundati in orbite, pare mult mai batrana decat acum, la 36 de ani. Langa ea sta cu chipul impietrit fostul sot, un barbat slab, genul acela de om care, dupa 15 pahare de votca, iti explica cum "muierea" trebuie batuta bine ca sa ascu